Testování oleje pomocí čichu a chuti

8.3.2016 15:00

Něco málo k poznávání dobrého oleje bez chemické laboratoře. V dnešní době, jak se zdá, nahradily psané informace a nápadité obaly náš přirozený odhad. Naší přirozenou schopností je však odhadnout zboží především hmatem, chutí a vůní. Tím, že máme zřízen celý průmysl zdraví a bezpečnosti, který přesahuje zásady rozumné hygieny, je jeho výsledkem sterilní svět bez chuti a zápachu. Svět, v němž byla přirozená imunita našich dětí potlačena natolik, že je sklátí první bakterie na kterou narazí. Kvalitu oleje lze však rozpoznávat především podle chuti a vůně. Jak na takové testování olejů?

Nejprve k oleji přičichněte. Voní vůbec nějak? Voní jako ořech nebo semeno, z něhož pochází? Tato informace vám prozradí hodně o stupni rafinace. Čím méně zřetelná je chuť a vůně oleje, tím je větší pravděpodobnost, že jsou oleje ochuzeny i o své přírodní „léčivé“ vlastnosti a vitamíny. Olej taky může páchnout nevábně, v tom případě je zkažený, žluklý a nevhodný pro požívání nebo mazání. Pokud však olej projde Vaším čichovým testem, zkuste chuťový test. Dejte si na špičku jazyka malé množství a roztíráním v ústech nechte vypovídat chuťové pohárky. Zkoumejte olej v ústech – je hladký, je trpký, hořký, octový, zemitý, oříškový. Můžete si vytvořit vlastní škálu hodnocení. Vy sami správně zhodnotíte, co je chutné a zdraví prospěšné.

chuť oleje