Cuketové lasagne se lněnou bešamelovou omáčkou

Ingredience

  • 250 ml normálního nebo sójového mléka
  • 20 g tuku - másla nebo 2 velké lžíce oleje
  • 60 g lněné mouky
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup přípravy

Bešamelová omáčka: Ingredience: 250 ml normálního nebo sójového mléka, 20 g tuku - másla nebo 2 velké lžíce oleje, 60 g lněné mouky, sůl, muškátový oříšek Postup: Tuk zahřejeme v kastrůlku a na mírném ohni přidáme mouku – za intenzivního míchání vytvoříme jíšku. Postupně a za stálého míchání přiléváme mléko až dosáhneme husté omáčky. Nakonec přidáme muškátový oříšek a eventuálně sůl. Cuketové lasagne: Ingredience: 500 g mletého hovězího masa nebo tofu, 500 ml hovězího nebo zeleninového bujónu, 1 cibule, bazalka – čerstvá nebo sušená, petržel – čerstvá nebo sušená, sušené oregano, 500 g cukety, 400 g loupaných rajčat v plechovce, 3 stroužky česneku, olej, 150 g strouhaného parmezánu, 2 ks mozzarely, sůl, bešamelová omáčka Postup: Na oleji osmahneme cibulku a na ní orestujeme maso nebo tofu. Následně přidáme rajčata a zalijeme vývarem.Vaříme dokud maso nebo tofu není uvařeno a nakonec přidáme koření, sůl a prolisovaný česnek.Přebytečnou vodu slijeme. Cuketu oloupeme a nakrájíme na plátky. Do zapékací mísy nasypeme cca 2 cm vysokou vrstu uvařené směsi, potřeme bešamelovou omáčkou, zasypeme vrstvou parmezánu a toto provádíme do zaplnění zapékací mísy. Nakonec pokryjeme vrstvou mozzarely a pečeme na 220°C asi 10-15 min.