Makový bezlepkový koláč

Ingredience

  • 60 g másla
  • 60 g makového oleje
  • 125 g cukru
  • nastrouhaná kůra z jednoho BIO citronu
  • 4 vajíčka
  • 100 g mletých mandlí
  • 160 g makové mouky

Postup přípravy

Do misky vložíme máslo, přidáme olej, cukr, citronovou kůru a řádně promícháme. Následně přidáme vaječné žloutky ( bílky zachováme) a mícháme až do lehce pěnové konzistence. V jiné misce si smícháme mandle a makovou mouku. Bílky vyšleháme na hustou šlehačku a nejdříve přidáme cca třetinu do těsta a dobře a pomalu mícháme tak, aby se do těsta dostalo co nejvíce vzduchu. Následně přidáme druhou třetinu bílků a opět delikátně smícháme. Nakonec smícháme s poslední třetinou bílků společně s mandlemi a mákem. Pečeme v koláčové formě vymazané máslem nebo olejem 30 min na 180°C. Po 30 min troubu vypneme a koláč necháme ještě 10 min dojít.